Eigenlijk is 'wetenschappelijk gezien' de aarde een samenloop van toevalligheden:
Voor zover we weten is de aarde de enig planeet met leven. Maar het Heelal is zo omvangrijk dat er mogelijk elders ook leven is. Alleen de kans dat je "intelligent" leven tegen komt is erg klein. Bovendien moet dat "leven" ook in dezelfde "fase" zitten als wij.
M.a.w. het leven is bij ons ook begonnen met micro‐organismen. Je kan dus een planeet aantreffen met alleen micro‐organismen. Wat ook kan is dat je dus een opgedroogde planeet aantreft waar ooit leven geweest is, doordat hun ster is gaan zwellen, is hun planeet opgedroogd. Je kan misschien dan ook zien waar er ooit water heeft gestaan. Je kan dan een grens zien lopen met er boven bebouwing en onder niets.
In de documentaire: The Blue Planet, A Natural History of The Oceans. Episode 2: The Deep Wordt een wereld beschreven die totaal onafhankelijk is van de zon.
Zo'n zelfde situatie zou zich voor kunnen doen op een andere planeet. Als er geen leven is aan het oppervlak, zou het heel goed kunnen dat er diep in die zee toch leven zit. Nu is nog maar weinig bekend over ónze diepzee. Laat staan van een mogelijke verre planeet. Je zou dan een sonde moeten maken die dan gelijk de diepzee van die planeet in kan gaan.
Het is eigenlijk zoeken naar een speld in één van de hooibergen in een uitgestrekte woestijn.
En nogmaals. Het is MIJN gedachte er over. Het is goed mogelijk dat u er anders over denkt.
Ik ben geïnteresseerd in het Heelal en vroeg me af of er om andere sterren ook planeten draaien. Nu zijn telescopen zo gevoelig, dat ze kunnen meten of er een object langs de ster beweegt.
Als het een planeet is, kunnen ze zelfs weten of het in de 'leefbare zone' zit (Zie Afb. 2). Er zijn al veel Exoplaneten op deze manier ontdekt.
Nu kan het ook voorkomen dat je geen planeet ontdekt bij de ster, maar dat hoef niet te betekenen dat er geen planeet om draait. De planeet moet voorlangs de ster bewegen, maar wat als de planeet er voor ons zicht omheen draait? (Zie afb. 2). Op die Exoplaneten zou best leven kunnen zijn, alleen wij zien de planeten niet.
Als een planeet zich in de leefbare zone bevindt, is er grotere kans dat er leven aanwezig kan zijn aan het oppervlak. Is er een ijslaag aanwezig op de planeet, kan er in de diepte toch leven aanwezig zijn. Op Aarde zitten er diep in de oceaan warmtebronnen waar totaal onafhankelijk van de Zon leven ontstaat.
Als er dan intelligent leven is in het Heelal. En het is ook opzoek naar intelligent leven. Heb je kans dat we gespot worden. Ze zullen ons dan eerst van een afstand bestuderen. Ze kunnen dan zien hoe wij met elkaar omgaan. Bomaanslagen, beschietingen. Het zal bij hun ook geen koek en ei zijn, maar als ze ons zo bezig zien, zullen ze denken: "mmm, die zijn iets te agressief. Laat dat derde bolletje bij die ster maar zitten. We kijken wel verder." En als er aliens komen, waar moeten ze landen, hoe communiceer je, heeft hun planeet dezelfde zwaartekracht en luchtdruk, verbruiken zij ook zuurstof?
Er is ooit onderzoek gedaan naar een arseenbacterie. Die te vinden zou zijn in Mono Lake in Californië. Die bacteriën zouden het arseen insluiten in hun DNA. Het DNA bestaat uit zes elementen: koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel en fosfor. Nu werd gedacht dat fosfor vervangen kon worden door arsenicum. Achteraf bleek daar niet veel van waar te zijn. Lees: dit artikel.
Maar stel dat er wel organismen in het Heelal voorkomen die arseen in hun DNA hebben i.p.v. fosfor. Dat is voor ons een giftige stof. Wij hebben fosfor in ons DNA. Dat kan weer giftig zijn voor hun. Dan zal een confrontatie dus dodelijk kunnen zijn voor beide partijen.
Het lijkt me wel interessant om kennis uit te wisselen. Vragen als:
Hoe is jullie taal opgebouwd, hoe ziet jullie wiskunde er uit, hoe delen jullie de tijd in. Aangezien moleculen over heel het universum het zelfde zijn, moet de chemie het meest overeenkomen. De natuurkunde is door de mens ontdekt en beredeneerd. Die zal bij hun dus anders kunnen zijn. Ook de lengte maten en de indeling van een cirkel zullen anders zijn. De verhouding omtrek en doorsnede van een cirkel staat ook vast. Ongeacht de lengte maat.
Het ziet er allemaal interessant uit, maar het zal misschien niet zo ver komen.
Bronnen: