Ik heb een Roodwangschildpad. (Trachemys scripta elegans). Het is een moerasschildpad die oorspronkelijk voorkomt in midden en Zuid Amerika. Ik heb hem al lang, vanaf 1985. Hij was toen al zo groot als hij nu is, ongeveer 20cm. Ik denk dat hij toen al minstens 10 jaar was. Hij is heel nieuwsgierig. Als je in de buurt komt, volgt hij je waar je gaat. Als je hem aankijkt, lijkt het alsof je oogcontact hebt.
De naam
Hij draagt de naam Flipper. Vroeger had je een tv serie die zo heette, alleen ging het hier om een dolfijn.
In die tijd had je nog niet zoveel tv zenders, dus dit was een populaire serie.
Waarschijnlijk heeft een kind hem dus naar hem vernoemd. Dat is dus wel een aantal jaren geleden. Ik schat hem op 40 jaar, maar hij kan dus veel ouder zijn.
Geslacht
Het is waarschijnlijk een mannetje, want de vrouwtjes worden een stuk groter. Nu is het wel zo, dat ze zich aan hun omgeving aanpassen.
De mannetjes hebben ook lange nagels. Ze trillen dan met de nagels om het kopje van het vrouwtje om haar het hof te maken.
Dat zelfde gebeurt als u met uw vinger achter het glas bij z'n kop komt.
Voeding
Ik heb vroeger als kind wel eens een klein visje voor hem gevangen. Ik dacht dat het wel gezellig voor hem zou zijn. Maar Flipper dacht er anders over en vrat hem op.
Vis staat dus op het menu van de schildpad. Maar hij lust meer dingen:
Hij is gek op stukjes gehakt maar ook vliegen slaat hij niet af. Hij eet ook Corn Flakes, zoute sticks (zonder de zout korrels), bonen, maïs enz.
Z'n eigen voedsel zijn gedroogde garnaaltjes (Gammarus) en samengesteld voedsel (ReptoMin).
(Zie foto's, klik voor vergroting.)
Toch is hij ook kieskeurig. We hebben voedsel gekocht wat hij niet aanraakt. U zult denken wat kan hem dat schelen. Voedsel is voedsel, maar hij eet het niet.
In gemengd voer zitten verschillende gedroogde insecten, visjes garnaaltjes enz. Hij haalt precies er uit wat hij lust, de rest laat hij staan.
Het zijn net mensen. 8)
's Zomers eet hij meer dan 's winters. 's Winters eet hij soms helemaal niet. Dan slaapt hij veel, maar een echte winterslaap houdt hij niet.
Gezelschap
Later heb ik er eentje bijgekocht, maar dat ging niet. Ze zijn normaal niet kannibalistisch, maar ik denk toch dat Flipper hem een keer gebeten heeft.
De wond is hem fataal geworden. Bij de volgende heb ik er een schot tussen gezet. Ik heb de tweede een aantal jaren gehad, maar was nog lang niet zo groot als Flipper.
Dus moet Flipper al oud zijn geweest toen ik hem kreeg.
Je merkt toch ook bij schildpadden verschillen in karakter. Die kleine (ik had hem Stoffel genoemd) was veel minder actief dan Flipper.
Ook was hij heel agressief. Als je hem oppakte om hem schoon te maken, dan blies hij enorm en hapte om zich heen.
Ik heb de kleine later toch weggegeven want het was toch teveel werk. In die tijd ging m'n gezondheid achteruit.
Op het droge
Hij vindt het heerlijk om op het droge te liggen, vooral als de zon schijnt. Vroeger liet ik hem los lopen over de grond. Als het moet kunnen ze nog best snel lopen! Als het goed weer was liet ik hem zelfs buiten. Dan keek hij even in de rondte en ging dan opzoek naar een schuilplaats. Ik liet hem even de bene strekken en stopte hem daarna weer terug.