StevesNet.nl

up
StevesNet.nl >> Wetenschap >> Missie naar Mars
mars envlag






MISSIE NAAR MARS

Mars is de 4e planeet vanaf de zon gerekend. Het is vernoemd naar de Romeinse God van de oorlog. De planeet is iets kleiner dan de aarde en heeft ook een vast oppervlak. Hij draait in dezelfde richting als de aarde en doet er ook ongeveer 24 uur over om een keer om z’n as te draaien. De temperatuur is er zeer laag, tussen de min 140°C en plus 20°C. Ook de luchtdruk is er veel lager dan op aarde, gemiddeld 750 Pa (7,5 hPa). Op aarde ongeveer 1020 hPa. Hoewel de zon verder weg is, komt er toch veel straling van de zon op het oppervlak. Door weinig magnetisch veld wordt de straling minder afgeketst.

Om goed beschermd te zijn tegen de straling, moeten ook de gebouwen een beschermlaag hebben. Dat zal tot gevolg hebben, dat er geen ramen in het gebouw zitten. Je zal dan ook weinig van het oppervlak van Mars zien. Ik stel me zo voor dat het eigenlijk een soort ISS (International Space Station) is, maar dan met wat zwaartekracht. Er is een YouTube filmpje waar mijn gedachten ook ter sprake komen.

Voor meer informatie over de planeet Mars zie: Wikipedia Mars (Planeet).


Nu komt een stukje eigen gedachten over Mars.

Als je op aarde kijkt, zie je dat het leven zelfs op extreme plaatsen kan bestaan. Extreem droge plaatsen bijvoorbeeld de woestijn of hele koude plaatsen als Antarctica. Ook diep in de oceaan waar men dacht dat leven onmogelijk was, schijnt het er toch te zijn. Als je naar Mars kijkt, is het er ook koud en droog, voor zover bekend is er geen leven gevonden. Met de vorige informatie in gedachten, zal het dan ook echt niet mogelijk zijn.

Dit hoeft niet altijd zo geweest te zijn. Het kan best zijn dat er vroeger wel vloeibaar water geweest is maar dat het leven zich niet heeft kunnen ontwikkelen zoals op aarde. Het zal misschien niet verder gekomen zijn dan virus- of bacterie-achtige. Er is waarschijnlijk iets gebeurt waardoor de planeet zijn atmosfeer, dus vloeibaar water aan het oppervlak, verloor en het leven ook stopte.

Op aarde kunnen bacteriën in extreme omstandigheden endosporen vormen. Ze kapselen zich dan in om het DNA te beschermen. Toen het langzaam slechter ging met de planeet, zijn die beginnende levensvormen zich misschien ook gaan inkapselen. Als we daar cabines plaatsen en je loopt het oppervlakte materiaal naar binnen, kunnen misschien de sporen weer 'wakker' worden. Je weet niet hoe wij daar op zullen reageren.

Ik heb zitten denken ALS je daar heen gaat, zou je rekening kunnen houden met de volgende punten.

Energie
Het allerbelangrijkste is natuurlijk energie (stroom).
Het is belangrijk om de cabines op temperatuur te houden, maar niet te hoog. Men zal moeten wennen aan een niet te hoge temperatuur om energie te besparen. Het moet ergens opgewekt werden, waarschijnlijk zonnecellen. Ze moeten dan ook onderhouden worden, stofvrij gehouden worden.

Binnenmilieu
Naast de temperatuur heb je ook te maken met zuurstof, stikstof en koolstofdioxide. Ik heb zelf een CO2 meter en ik merk dat als je met meerdere op de kamer bent, het CO2 gehalte snel oploopt. Dat moet afgevoerd worden en omgezet worden in zuurstof. Dan heb je ook te maken met vochtigheid. Rond de 50% is comfortabel. Stikstof is nodig om de juiste verhouding te krijgen , net als op aarde. Hoe kom je aan stikstof?

Contact
Contact met de Aarde is niet zo eenvoudig. De planeten staan zo ver van elkaar en ze draaien ook nog eens om de Zon waardoor ze ook aan de andere kant van de Zon kunnen staan. Daardoor zal een signaal er min. 4 tot maximaal 20 minuten over doen. Geduld dus. Communicatie onderling op Mars zal net als op Aarde zijn.

Heimwee
Als je door de telescoop kijkt en je ziet die mooie blauwe planeet. Of je denkt aan die blauwe lucht met witte schapenwolkjes en groene landschappen. Op zo'n moment kan er heimwee optreden. Misschien dat er tegen die tijd een soort 'Holoroom' is, waarmee je een aardse situatie kunt nabootsen.
Omgekeerd zou natuurlijk ook kunnen. Een holoroom op aarde, zodat het net lijkt alsof je op Mars bent.

Zwangerschap
Het is de bedoeling dat we Mars gaan bevolken, maar hoe gaat het dan met zwangerschap en bevallen?. Er moeten dan ook verloskundigen mee.
Wat voor paspoort krijgen ze dan?

Jaartelling
Op Mars zul je waarschijnlijk de jaren van Mars aanhouden. Dan krijg je een omrekentabel voor de aardse jaren. Maar een goede tijdsindeling maken voor Mars is nog niet zo eenvoudig. Zie dit artikel.

Irritatie
Wat je ziet in sommige reality soaps, is dat als je een groep mensen bij elkaar zet in een kleine ruimte, er irritatie kan optreden. Als je daar bent kan je echt geen kant op. Hoe los je dat op?

Fijnstof
Misschien is er op Mars wel fijnstof aanwezig. Als het de cabines binnen gaat, zou het schadelijk kunnen zijn voor de bewoners.

Zwaartekracht
De zwaartekracht op Mars is minder dan op aarde. Ons lichaam is daar niet op gebouwd. Net als in het ruimtestation moet je daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld fitness ruimtes. Het menselijk lichaam zal er waarschijnlijk ook anders uit gaan zien. Zie deze YouTube film.

Ontspanning
Er zijn daar nog geen radio en tv uitzendingen. Je moet je eigen geluids- en beeldmateriaal mee nemen. Op den duur zouden er wel uitzendingen komen. Boeken, strips, puzzels, computerspellen enz. kunnen ook meegenomen worden om verveling te voorkomen.

Verveling
Voorlopig is er genoeg te doen: De cabines goed draaiende houden, misschien wat onderzoek op de planeet. Er zouden ook ontspanningsruimtes moeten komen. Stukje fietsen buiten gaat natuurlijk niet.

3D‐Printer
Tegen die tijd is de 3D‐printer zo goed ontwikkeld, dat het gebruikt kan worden voor de Mars Missie. Als er dan iets nodig is, kan het model doorgeseind worden naar Mars en daar geprint worden.

Magnetisch veld
Doordat mars en heel zwak magnetisch veld heeft, werkt een kompas misschien niet goed.
Je zou dan kunnen zorgen voor genoeg satellieten rond Mars, zodat je kan werken met MPS (Mars Positioning System).

Straling
Doordat Mars bijna geen magnetisch veld heeft, wordt er meer ioniserende straling door de zon doorgelaten. Daar moet je altijd tegen beschermd zijn.

Atmosfeer
De atmosfeer van de aarde beschermt ons tegen projectielen uit het Heelal. De atmosfeer van Mars is te dun. Misschien worden er veel stenen doorgelaten met alle gevolgen van dien. Bovendien zit mars dichter bij de planetoïdengordel.
Je zou een groot laken met sensoren kunnen plaatsen en goed vast zetten, zodat het een storm kan overleven. Dan kun je meten hoeveel en hoe vaak er steenslag plaats vindt.

Brand
Wat als er brand uitbreekt. Ik denk dat het grootste probleem is: Zuurstof. De zuurstof zal snel opraken en er komt veel rook. Misschien is er dan een systeem dat er een luik op het dak van de kabine open gaat, zodat alle zuurstof verdwijnt. Men moet zich dan vóór die tijd in een andere cabine begeven, via de sluisdeuren.

Afval
Kijk naar een gemiddeld huishouden. Voor je het weet, heb je afval. Waar moet je het laten en wat ga je er mee doen?

Ziek / Verwond
Wat als iemand ziek wordt? Er is geen dokter. Tenzij er een meegaat. Maar wat als het ernstig is? Je kan niet doorgestuurd worden.
Wat als iemand gewond raakt. Of iets breekt?

Kanker
De fijnstof of straling zou kanker kunnen veroorzaken.

De dood
Als je daar de rest van je leven blijft, komt het onvermijdelijke dat je daar overlijdt.
Wat doe je met het lichaam?


En nu de leuke kanten.
Het bovenstaande klinkt allemaal erg dramatisch. Er zijn natuurlijk ook leuke kanten aan deze missie:
Omdat je dichter bij Jupiter bent, moet je met je telescoop wel een heel mooi 'live' beeld hebben van die planeet. Misschien kun je zelfs de stormen zien woeden op Jupiter.

Omdat Mars bijna geen atmosfeer heeft en weinig wolken, krijg je sowieso een beter beeld van het Heelal.
Mars heeft twee manen: Phobos en Deimos. Het is een hele nieuwe gewaarwording om twee manen aan de hemel te hebben. Ze hebben beiden een andere afstand en grootte. Ook hebben ze een andere omlooptijd, heel interessant om bij te houden. Misschien kun je het gebruiken voor een jaarindeling op Mars.


Bron:
Wikipedia: Mars
Wikipedia: Bacteriën.




booked.net